PÅ PLATS!

Vackra Laguna Beach sett från toppen av berget, där villorna huserar hela vägen ner till vattnet.
Vackra Laguna Beach sett från toppen av berget, där villorna huserar hela vägen ner till vattnet.

Såja - vi är på plats! På plats och mer därtill. I tre veckor har vi nu befunnit oss i vårt lilla hus på soliga västkusten. En tid som både har sprungit iväg och samtidigt varit alldeles förträffligt långsam och i total fånga-dagen-harmoni. För det är exakt så vi har levt, och hade tänkt fortsätta.
Vi har låtit oss bli acklimatiserade, komma in i vardagen och i livet här. Ätit mycket fluffiga pannkakor med lönnsirap för att komma i stämning. Bestämt tidigast dagen innan vad nästa morgon ska få bjuda på och aldrig varken gjort för mycket eller för lite. För det är ju just det som är tjusningen med att vara borta länge. Vi måste inte rusa oss igenom hela Los Angeles på en dag, vi tar det vi inte hann med nästa gång! En lyx som innebär att vi har tid att gå vilse, att ta den där bergsvägen vi inte har en aning om vart den leder och gå på dagshikar utan mål.

Vi har tagit oss runt med bil utan varken internet eller gps, med bara en översiktskarta över de största vägarna. Detta har lärt oss att hitta. Och läsa skyltar. Blåläsa skyltar. Utan koll på skyltar och utan karta, då hade vi inte kommit någonstans rätt. Men säkerligen hamnat någon annanstans ändå, vilket är hela poängen. Dock kan det ju ibland vara trevligt att hamna just rätt, vilket vi nio gånger av tio lyckas med. Låt oss säga helt enkelt säga att chauffören är duktig och skyltläsaren alldeles föträfflig.

Precis inget hus är det andra likt här. Från turkosa, amerikanska underbaringar och moderna glas/betong-skapelser till små stugor utseendemässigt tillhörande engelska landsbygden. Fascination och variation utan tak för en husälskare som jag!
Precis inget hus är det andra likt här. Från turkosa, amerikanska underbaringar och moderna glas/betong-skapelser till små stugor utseendemässigt tillhörande engelska landsbygden. Fascination och variation utan tak för en husälskare som jag!

Vi känner oss också hemma i kvarteret och i staden nu. Laguna Beach är en helt fantastiskt vacker stad en ungefärlig timmes bilresa söder om Los Angeles, och svår att inte älska. Fantastiska klippor växer fram längs kustremsan i så kallade tidvattenpooler, dit långa trappor leder ner till vackra stränder från en slingrande strandpromenad omgärdad av blommor, gräsmattor, bänkar, paviljonger, kikare och ordnade grillplatser. Promenaden slutar upp vid en stor huvudstrand med ett brett promenaddäck, fler bänkar, volleybollnät och stadens centrum rakt över gatan. Vill man inte befinna sig mitt i myllret består resten av stadens kust av ett flertal mer eller mindre gömda, fina stränder i olika storlekar att hitta sin plats på. Alla omgärdade av dessa enorma klippväggar som också tar rollen som väl fungerande vindskydd mot de briser havet för med sig. En helt fantastisk kust, där många ses promenera, jogga och strosa fram dagarna i ända.

Parallellt med havet går Pacific Coast Highway 1, som är den kustväg som går lite långsammare än de stora motorvägarna, men som kan ta dig efter kusten både längre söderut och exempelvis hela vägen till San Fransisco och längre, i norr. Vår gata löper från strandpromenaden, upp över Highway 1 och fortsätter i lutning uppför berget. Hela kvarteret har därför lyxig havsutsikt och vi promenerar dit på bara några minuter. Laguna Beach är nämligen rätt unikt på det sättet att stora berg omgärdar staden de sidor som inte är hav, vilket också har gjort att det inte är en lika lättåtkomlig stad på det sättet att de stora motorvägarna brassar rakt igenom den. Detta innebär i sin tur att det småskaliga på olika vis behållits. Du ser inte många kedjor här och Subway är det närmsta du kommer snabbmat. Istället myllrar det av gallerier. Gatorna verkligen kantas av de över hundra stycken sådana och visste jag inte bättre, skulle jag nog be någon nypa mig i armen. Det är konst i olika former - allt från skulpturer av återvunnet material, dyra handgjorda smycken, möbler och installationer till regelrätta målningar. Jag har redan funnit min solklara favorit som ger mig ton av inspiration, men det finns verkligen något för varje kotte, vill jag lova.
Vad som samsas med dessa gallerier, är unika, bra butiker och massor av restauranger i stor variation. Över gatorna flödar ett folkmyller dagtid som nattetid, restauranger bjuder på livemusik och på strandpromenaden strosar människor till sent, trots kvällningarnas blåsvarta havshorisont.

På hike i vildmarksparken med det passande namnet - Top of the World Park.
På hike i vildmarksparken med det passande namnet - Top of the World Park.

Något vi uppskattat och utnyttjat något enormt sedan vi kom hit, är de orörda och fantastiska landskapen som finns bara tjugo minuters promenadväg bort. Det började med att vi under andra kvällens slumpmässiga bilåkande, plötsligt fick syn på en slingrig väg upp till toppen av ett av bergen som omgärdar staden. Väl uppe fick vi oss en makalös syn, då solen just då gick ner i vattnet vi såg mil av långt där nedanför. Vi förundrades även över de lyckliga själar som lyckats förvärva ett hus uppe på denna topp, samt de många vandringsslingorna vi lyckades skymta. Dagen efter packades därför ryggsäckarna med vatten och fruktsallad, och joggingskorna fick visa vad de gick för i fyra timmars berg-och-dal-gång bland de helt fantastiska vyerna i Top of the World Park.

Beskrivande för en hike här är för övrigt en otrolig brist på skyltar och uppmärkta spår (naturen bör vara din vän). Varningsskyltar för skallerorm är man däremot generösare med (men nej, vi har ännu inte sett någon - till resesällskapets besvikelse och författarens lättnad).
Det är också himlarns torrt och växtligheten består, i kontrast till stadens planterade flora, mestadels av kaktus och värmetåliga buskar. De trettio få snittade regndagarna staden bjuds på per år, har medfört en smal bot för att röka i dessa områden - på tusen dollar. Fimpa någon?

De orörda landskapen är torra, så torra. Men vyerna enorma och häpnadsväckande.
De orörda landskapen är torra, så torra. Men vyerna enorma och häpnadsväckande.
Efter slingrande bergsstigar var belöningen en vacker topp - och privat område. Tacka vet vi allemansrätten!
Efter slingrande bergsstigar var belöningen en vacker topp - och privat område. Tacka vet vi allemansrätten!
Höga berg och djupa dalar. Här syns den väg som går från Laguna Beach, genom bergen och senare tar vid de större motorvägarna utanför staden. På så sätt skapas det exkluderade, småskaliga samhället i dalens famn.
Höga berg och djupa dalar. Här syns den väg som går från Laguna Beach, genom bergen och senare tar vid de större motorvägarna utanför staden. På så sätt skapas det exkluderade, småskaliga samhället i dalens famn.
Venice Beach - som en tavla.
Venice Beach - som en tavla.

När inte dagarna består av dammiga bergsstigar, består de ibland av härliga kustorter. Brusande vågor, fiskmåsar, liv, stilla vikar och som här - en myllrande pir i stökiga, färggranna Venice Beach.

En annan pir, i Manhattan Beach.
En annan pir, i Manhattan Beach.
Kärleken, rockstjärnan och människan i mitt liv.
Kärleken, rockstjärnan och människan i mitt liv.

Det är en för övrigt lustig känsla det där, när semester blir till vardag. Kanske är det den bästa typen av semester? När ledigheten inte består av massa måsten, utan när man finner ett lugn i att inte planera och har tilltro att låta dagen bli värdig semestern bara av sig själv.
Självklart njuter jag av att ha en av de bästa människorna i mitt liv som ypperligt resesällskap. Att bara vara ledig tillsammans på en plats vacker som få, är nog det bästa beslut jag hittills tagit.
Vad än dagarna vill föra med sig.

Etiketter: fotografi resa livet

Kommentera gärna:

 • mamsen • 29 mars 2014 18:49:51
  Åh, vad härligt med ett nytt inlägg! Fantastiskt fina bilder, instämmer med Johanna att du är så bra på att förmedla känslan i både bild och text!
  Är så glad för er skull att ni får uppleva detta. Fortsätt njuta och ha det bra!! Stor kram
 • Tack så mycket, bästa du! Kul att känslan går fram så att ni följer med på ett hörn där hemma :) Du om nån vet ju hur härligt det är att resa! Stor kram!!

  30 mars 2014 08:56:22

 • Johanna • 26 mars 2014 12:33:24
  Men ååååh! Så himla underbart!!! Som taget ur ett resereportage - fast ännu bättre! Du är så skicklig på att förmedla känslan i både bild och text! Jag vill vara med er! ;) Kram!
 • Åh vad gullig du är, de orden värmer starkt när de kommer från dig! Och JA, du skulle varit med, åh vad vi skulle haft kul!! Vi får på allvar planera vår resa ihop, du och jag :) KRAM!

  30 mars 2014 08:54:43

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

 • Lena » RESEINSPIRATÖR:  ”Åhh. Längtar tillbaka till NY! Vilka härliga foton”

 • Lena » LAS VEGAS, BABY!:  ”#åretsreseinspiratör #apollo Lycka till i tävlingen!”

 • lilian moberg » VITT NYTT ÅR!:  ”Vilka fina illustrationer och vinterbilderna, helt otroligt vackert, jag är ju i..”

 • lilian moberg » JAG FINNS, I ALLRA HÖGSTA GRAD:  ”Roligt Moa att du är på gång igen, läser alltid din blogg, du har alltid så myck..”

 • Malin Jakobsson » HEMMAVID:  ”Hej Moa:) Idag hade vi tjejer från estet söndags lunch och satt och surrade om e..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln