TIVOLIJUL

December, december. Första advent, julkalendern, lussebullar och ljus i vartenda fönster.
Min start på månaden har fallit sig oförskämt lyxig i år. Första helgen och så tillika advent fick äran att firas sisådär 100 mil söderut, närmare bestämt i Skåne och Danmark. Anledningen var att fint sällskap skulle avnjutas i staden Lund, en stad jag innan visste mycket lite om. Som hör till vanligheterna under skånska vintern, bestod de flesta dagar av moln och lite grådaskiga vyer. Dagen för min rundvandring i just Lund adderades därtill även ett begynnande mörker, eftersom tiden hade hunnit nå sen eftermiddag, samt ett sipprande regn. Med varsitt paraply tog vi oss så igenom stadens kullerstensbelagda gator kantade av typiska skånelängor och svarta, gamla gatlyktor med ett svagt, varmt sken. Särskilt upplyst fanns där ingen gata som var, men i mörkret och i den svaga belysningen växte också känslan av filmmystik och engelsk småstad. Namnet Harry Potter mumlades några gånger i halsduken, där jag gömde mig under mitt svarta paraply och kisade mot mönstret av regndroppar, upplysta mot skenet av lyktorna. Jag njöt av vyn i nollgradig, grön vintermiljö, men försökte samtidigt föreställa mig varje gata i sommarskrud. Rosor på de nu knotiga stänglarna som klädde hela stenväggar och motljus genom träden i botaniska trädgården.
Nog för att det finns en charm i det kalla, att få hitta in på ett mysigt surdegskonditori med en himmelsk kardemummabulle och en varm kaffe som kontrast mot det utanför, men jag måste absolut åka tillbaka för att upptäcka denna stad under sommaren. I sin fulla prakt och så som jag förstår att den upplevs som bäst. En mellanstor stad i en genuin småstads charmiga kläder - helt klart ett starkt måste.

För att förstärka julkänslan, för att jag och min kära vän aldrig har något emot storstad och för att möjligheten givetvis är ett måste att utnyttja väl på plats så nära grannlandet, ägnade vi en hel dag och kväll i bästa Köpenhamn. Efter folkmassor på populära shoppinggator (egentligen sökandes efter de smala, unika utbuden med karta i högsta hugg), dansk öl och lindriga kommunikationssvårigheter, löste vi in oss på Tivoli och klev in i den ryska julens minst sagt underbara värld! Där fanns pampiga palats, lampor för att lysa upp ett helt land, babushkadockor, pälsmössor och värmande eldar. Tomtens släde stod förväntansfullt utplacerad där hans renar vilade nedanför. Det var människor, det var stämning, det var hänförande arbetade kulisser och hisnande karuseller. Innanför murarna var gräsmattorna inte heller gröna, ett frostigt vitt täcke beklädde varje växt och varje gran.
Helt klart en värld värd vartenda öre i entréavgift för att ta del av!

Efter en helg med en tjugoårig vänskaps umgänge i bagaget, första ljuset tänt i adventsljusstaken, på tok för lite sömn, långa frukostsamtal som aldrig riktigt ville ta slut och en sista morgon där vi trots sömnstoft i ögonen tog oss upp för en nödvändig invigning av julkalenderns första avsnitt, har jag tankat julkänsla. Jag har härmed den starka grunden uppbyggd och behöver nu bara lite mer saffran, mycket mer snö och fina umgängen i överflöd för att göra december månad fulländad.

Idag står julbak på agendan, faktiskt i dagarna tre! Igår fylldes frysen med härliga segkakor och idag kommer köket dofta pepparkakor, saffran och kanel. Finns ju inte mycket mer känsla än så!

Trevlig december!

Etiketter: fotografi resa

Kommentera gärna:

 • Lena • 29 december 2013 21:00:24
  Jättefina foton! Gör att man verkligen längtar söderut.
 • Johanna • 23 december 2013 00:39:05
  Men åh, läste inte detta förrän nu! Gud vad fint! Så himla vackert skrivet och fotat som vanligt!

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

 • Lena » RESEINSPIRATÖR:  ”Åhh. Längtar tillbaka till NY! Vilka härliga foton”

 • Lena » LAS VEGAS, BABY!:  ”#åretsreseinspiratör #apollo Lycka till i tävlingen!”

 • lilian moberg » VITT NYTT ÅR!:  ”Vilka fina illustrationer och vinterbilderna, helt otroligt vackert, jag är ju i..”

 • lilian moberg » JAG FINNS, I ALLRA HÖGSTA GRAD:  ”Roligt Moa att du är på gång igen, läser alltid din blogg, du har alltid så myck..”

 • Malin Jakobsson » HEMMAVID:  ”Hej Moa:) Idag hade vi tjejer från estet söndags lunch och satt och surrade om e..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln