TOKIG I EN SURBURK

Tänk så länge jag har älskat surdegsbröd och så länge jag har tänkt att jag borde testa baka eget (för det är ju så gott!), utan att det blivit av. Men, så har jag en vän som är ännu mer tokig i surdeg än vad jag är. Så tokig att hon provat sig fram till att skapa sig varsin surdeg, en av vete och en av råg, och döpt dem till Bill och Bull. Dessa små surdegar matar hon, pysslar hon om, låter dem sova och såklart - använder av dem till bakning. Och hon bakar verkligen! Bullar, saffransbröd, limpor, frallor... Vid närmare tanke finns nog ingenting Sandra, som hon heter, inte kan baka med bas av någon av sina surdegar. Ibland undrar jag även om hon egentligen hinner med någonting annat, men hon har faktiskt både fästman, sköter heltidsstudier till kostvetare, tränar en del, åker lite Vasalopp, stickar, älskar röd- och vitprickiga saker, loppisfyndar, pysslar och numer också bloggar.

Som ni hör är hon en tjej som får mycket saker gjort. Och som gör det bra. Två av dessa bra saker är just matlagning och bakning, därav har hon nu äntligen skaffat en, från min sida mycket efterlängtad, blogg. Namnet? Tokig i en surburk, såklart

 

Där skriver Sandra om allt som vi bör veta gällande vår kropp, vår hälsa och vad det vi stoppar i munnen egentligen gör för och med oss. Hon skriver så pedagogiskt och stegvis instruerat, att jag bara inte kunde motstå att testa på min första surdeg på råg. Och så enkelt det var! Det motiga jag kände från början, och säkert många med mig gör, var tiden. Flera dagar kändes ju som år att vänta på den där degen att börja surna någon gång. Men blanda ihop det en kväll, låt den stå i en burk i fyra dagar (min glömdes i ärlighetens namn bort och fick stå och gotta sig ett par dagar mer) medan du låter livet passera som vanligt - och vips, så har du din surdeg!

Jag ska inte gå in mer på detaljer om hur jag gick tillväga, det har Sandra så fint lärt ut på sin blogg, så ta er absolut en kik in och bekanta er med Bill och Bull!

 

Bubblande, sur deg. Precis som det ska vara!
Bubblande, sur deg. Precis som det ska vara!

Tokig i en surburk är relativt nystartad och har ännu inte ett massivt receptregister, men jag lovar, det är på god väg! Och fram tills dess finns ju andra recept på surdegsbröd att ta del av lite varstans. Själv satte jag tänderna i Sandras Finska bröd med torkade aprikoser samt en version av Leila Lindholms Rågsur med äpple och valnötter idag. Jag lyckades inte fullt ut kan jag gott erkänna, men smak för att baka med surdeg har jag absolut fått! :)

Smak för en köksmaskin fick jag också, med dessa bastanta degar och min ynkliga elvisp.

En snygg, vit från Bodums serie Bistro har stått på önskelistan länge, och inte halkade den längre ner idag, inte..

Kommentera gärna:

 • mamma • 1 mars 2013 09:33:08
  Vilken härlig och inspirerande bild!! Jag älskar ju också rött & vitt och vem kan motstå prickigt. Inte jag i alla fall! ;)
  Verkar spännande med surdeg...har inte vågat mig på det än men blev sugen på att försöka nu. Det är ju så gott!!
  Tack för tipset om din vän Sandras fina blogg Tokig i en surburk.....mycket matnyttigt att ta del av där. KRAM
 • Tack, vad kul att du tycker det! Vet ju att du är ett riktigt fan av röd- och vitprickigt du med ;) Ja, gör en surdeg du också, det kommer du säkert ha glädje av! :) kram!

  5 mars 2013 18:37:21

 • Sandra • 27 februari 2013 15:42:44
  Moa den fina bilden skulle passa så bra in på min blogg *blink*.. finns den att köpa som en datafil?
 • Sandra • 27 februari 2013 15:37:56
  Världens finaste och underbaraste Moa!!! Jätte glad övar att du har startat upp en surdeg och börjat baka :):):) äntligen har jag kunna locka någon att börja ;) Tack snälla du för ett jätte fint inlägg. Kärlek till dig och stort lycka till med .... vad namnet nu blir på din surdeg ;)
 • Åh vad kul att du gillar bilden så mycket! Försökte fånga allt jag tycker är du på bild helt enkelt :) Jadu det där med namn får jag allt fundera över något passande ;) Och en vete måste jag ju få till också så att den har en kompis. Tack själv för att du är så inspirerande!

  27 februari 2013 23:36:12

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

 • Lena » RESEINSPIRATÖR:  ”Åhh. Längtar tillbaka till NY! Vilka härliga foton”

 • Lena » LAS VEGAS, BABY!:  ”#åretsreseinspiratör #apollo Lycka till i tävlingen!”

 • lilian moberg » VITT NYTT ÅR!:  ”Vilka fina illustrationer och vinterbilderna, helt otroligt vackert, jag är ju i..”

 • lilian moberg » JAG FINNS, I ALLRA HÖGSTA GRAD:  ”Roligt Moa att du är på gång igen, läser alltid din blogg, du har alltid så myck..”

 • Malin Jakobsson » HEMMAVID:  ”Hej Moa:) Idag hade vi tjejer från estet söndags lunch och satt och surrade om e..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln